Juvenil İdiyopatik Artrit ve Erişkin Still Hastalığı
Prof. Dr. Refika Ferda Artüz Hocamızın editörlüğünde Türkiye Klinikleri Dermatoloji – Özel Konular Dergisi’nde Otoimmün Bağ Dokusu Hastalıkları ve Deri sayısı yayımlandı. Benim de bu sayıda Juvenil İdiyopatik Artrit ve Erişkin Still Hastalığı adlı bir bölümüm mevcut.
Okumak isteyenler bu sayfaya uğrayabilirler.
Özet
Juvenil idiyopatik artrit (JIA) çocuklarda en sık görülen kronik romatolojik hastalıktır. Dünya çapında her 1000 çocuktan birini etkilemektedir. JIA, altı haftadan daha uzun süren, 16 yaşın altında görülen bir heterojen hastalık grubudur ve tanısı çocukluk döneminde görülen diğer kronik artrit nedenlerinin dışlanmasına dayalıdır. Klinik olarak değişik özellikler gösteren yedi alt tip içerir. Hastalığın Asya ülkelerinde ve Türkiye’de en sık görülen alt tipi sistemik JIA’dır. Erkek ve kız çocuklarını eşit oranda etkiler. En az altı hafta süren artrite, ateş, somon-pembe renginde, kaşıntısız makülopapüler döküntü, lenfadenopati, hepatosplenomegali ve poliserözit eşlik edebilir. Erişkin Still hastalığı (ESH), sistemik JIA’nın 16 yaşın üzerinde görülen erişkin formudur. Dermatologlar, artralji ile kliniğe gelen hastalarda özellikle gövde ve proksimal ekstremitelerde ateş yükselmesi ile birlikte belirginleşen deri döküntüsü gördüklerinde, ESH ve JIA tanılarını göz önünde bulundurmalıdırlar.
Abstract
Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is the most common chronic rheumatologic disease in children. It affects one in 1000 children worldwide. JIA is a heterogeneous group of disease that lasts longer than six weeks under 16 years of age, and the diagnosis is based on the exclusion of other causes of chronic arthritis in childhood. It contains seven subtypes with clinically different characteristics. The most common subtype of the disease in Asian countries and in Turkey is systemic JIA. It affects boys and girls equally. It may be accompanied by arthritis which last for at least six weeks, fever, pink-salmon colored maculopapular rash, lymphadenopathy, hepatosplenomegaly and polyserositis. Adult Still’s disease (ASD) is the adult form of systemic JIA seen over the age of 16 years. Dermatologists should consider ASD and JIA when arthralgia is found in patients presenting to the clinic with a skin rash, that accompanies elevation of the fever, in the trunk and proximal limbs.
Referans:
Şenel E. Juvenil İdiyopatik Artrit ve Erişkin Still Hastalığı. Artuz RF, editor. Otoimmun Bağ Dokusu Hastalıkları ve Deri. Ankara: Turkiye Klinikleri; 2018. p.68-76.